​Tournée Minérale –  En Route


Tournée Minérale. Het klinkt als een contradictio in terminis (Latijn voor “tegenspraak in termen”). De twee woorden lijken echt niet bij elkaar te horen. Spontaan denk je dan ook dat zoiets onmogelijk is.
De bedenkers hebben het volgens mij bedoeld als iets verrassends, iets dat ons normale verwachtingspatroon doorbreekt en net daardoor onze aandacht krijgt.

Ze zullen het zeker niet spottend bedoeld hebben, zoals je met iets als ‘een presidentiële Trump’ wel voor ogen hebt.

En toch.

WAT IS HET NU EIGENLIJK?
Het gaat om een initiatief van de Stichting tegen Kanker en De DrugLijn om bewust een maand lang (februari) geen alcohol te drinken. Tournée Minérale werkt ook nauw samen met IkPas.nl, een Nederlands initiatief dat mensen uitdaagt om 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. 

De initiatiefnemers stellen dat ze vooral willen bereiken dat mensen aan den lijve ondervinden wat een maand zonder alcohol met hen doet. Daardoor zouden de deelnemers ook moeten merken dat het niet zozeer een kwestie is van jezelf iets te ontzeggen, maar vooral een kwestie van heel wat te winnen.

WAT WIN JE ERBIJ?
De voordelen worden heel mooi samengevat in het overzicht hieronder:

WIE DOET (NIET) MEE?
Het aantal deelnemers op zaterdagochtend 18 februari bedroeg 122.460. Da’s veel.
En weinig tegelijkertijd. Bedroevend weinig zou ik durven zeggen, mocht ik dit zelf organiseren.

Zo op het eerste zicht lijkt het toch een heel lovenswaardig initiatief. Maar is het dat ook?
Tegen zijn lijkt mij in elk geval onmogelijk voor elk redelijk denkend wezen.
Waarom doen er dan zo weinig mensen mee?
Waarom doen er zo weinig mensen uit mijn directe (werk)omgeving mee?
Waarom doe ik zelf niet mee?

Vroeger deden we met zijn allen mee aan de Vasten.
Zo hoorde dat. We stelden het niet eens in vraag.
Nu heb je initiatieven zoals 40 dagen zonder vlees nodig. Of Tournée Minérale. En dat zonder de spirituele diepgang.

Spreekt zo’n initiatief daardoor minder aan? Omdat het maar een tijdelijk ‘evenement’ is? Omdat de deelnemers vanaf begin maart gewoon terugkeren tot de orde van de dag en hervallen in hun oude drinkgedrag? Of erger nog: dat ze beginnen met ‘binge drinking’ om de opgelopen achterstand te compenseren of om aan de nu al lang genoeg onderdrukte behoefte in één grote inhaalbeweging te voldoen?

Of is de ware reden dat ondanks een aantal bewijzen van het tegendeel (denk aan de presidentsverkiezingen in de VS) mensen toch wel echt voor zichzelf kunnen denken?

Waren de voordelen nog helder en correct voorgesteld, dan blijkt op een aantal andere plaatsen op de website dat een beetje volksverlakkerij toch niet zo ver weg is.

Een maand lang aan de verleiding weerstaan is een hele klus.

Zo bewijs je samen dat je geen alcohol nodig hebt om plezier te maken.

Verleiding? Niet nodig voor plezier?

Met dit soort clichés voer je geen redelijke discussie, maar stoffeer je veeleer een cafébetoog. Waarbij je dan wel verplicht bent je tot één koffie te beperken, want water is maar water en de spuit en de suiker in de frisdrank vallen wegens ongezond sowieso al af als alcoholvrij alternatief. (Neen, ik heb niet moeten sleutelen en herschrijven om zo’n reeks van 5 woorden op rij die beginnen met een ‘a’ neer te zetten.)

De meeste mensen voelen dagdagelijks nog veel sterker de lokroep van koffie in de morgen want ze zijn nog o zo moe bij het opstaan.

Gedurende de dag, het weekend, bij warm weer – alle argumenten zijn goed – is de verleiding van de drankjes met ‘Taste the Feeling’ ontzettend veel frequenter en sterker dan die van alcohol.

En toch.

NULTOLERANTIE BIJ HET RIJDEN
Zelf zou ik nog veel liever spontane, door burgers opgestarte initiatieven voor nultolerantie bij het autorijden zien bloeien.

Ook al heb ik in jonger tijden zelf wel eens daartegen gezondigd – de wijsheid komt voor velen, mij inbegrepen, pas met de jaren – toch weet, besef, voel ik nu als zoon, echtgenoot en vader dat daar het schoentje wringt.

De politiek zou spontaan volgen met beleidsinitiatieven wanneer de druk van de algemene publieke opinie hiertoe echt groot zou worden. Nu is het risico om als betuttelend, paternalistisch of als regelneef/regelnicht bestempeld te worden vaak te groot. Dus schrikt men ervoor terug om zoiets te bepleiten, laat staan in te voeren, ook al is men er binnenskamers van overtuigd dat het moet.

Want dat het echt wel moet blijkt telkens weer bij nieuw onderzoek over de schizofrene houding van de Belgen/Vlamingen over de combinatie alcohol – autorijden.

De BOB-campagnes van de politie blijven hoedanook nodig, maar ze zijn onvoldoende om het gewenste resultaat – een mentaliteitswijziging – te realiseren. Met een Mexicaanse muur los je niet zomaar in een handomdraai alle problemen op, nietwaar?

P.S.: Ik moet mijn omgeving toch eens screenen, want ofwel bevind ik me vooral in het gezelschap van sociale drinkers en alcoholiekers, of lafbekken die er niet voor uit durven komen dat ze toch meedoen…

Meer weten?

Tournée Minérale
http://www.tourneeminerale.be

  Lloyd’s of London bans alcohol during work hours
  https://www.ft.com/content/8de154aa-f2d9-11e6-95ee-f14e55513608

  Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s