Salomons oordeel overtreffen

image

Het Oude Testament telt talloze, beklijvende verhalen.
Rooms-katholieke kinderen kregen die vroeger meestal te horen in de godsdienstles op de lagere school. Daarbij kleurige tekeningen maken vervolledigde het opvoedkundige proces. Wat hiermee nu precies werd beoogd, is mij altijd een raadsel gebleven. Vele verhalen getuigen immers van een grenzeloze wreedheid, waarvan de extravagantie blijkbaar – en gelukkig maar – niet tot ons als kinderen scheen door te dringen. Enkel de spannende verhaallijn fascineerde ons en die bleef hangen.
Het leek bijna een soort Roald Dahl avant-la-lettre ervaring.

Eén van de best gekende en op het eerste zicht minder gewelddadige verhalen was dat van koning Salomon die een oordeel over het moederschap van een kind moest vellen.
Het oordeel van koning Salomon is door de eeuwen heen als weergaloos wijs bestempeld. We kennen het zelfs als een stichtend voorbeeld, een exemplarisch begrip, het salomonsoordeel.

Maar wie vraagt zich of hoe verscheurend het moet zijn om in dit soort situatie verzeild te geraken: jouw kind, jouw vlees en bloed, zeg gerust maar jouw hart, wordt door een ander geclaimd. Hoe verweer je jezelf hiertegen? In tijden waarin ontvoering van kinderen helemaal niet ongewoon is – denk maar aan de kinderroof in China, de raids van Boko Haram, de plundertochten van IS – blijft dit verhaal ontzettend actueel.
Beroep doen op een wijze rechter die een rechtvaardig oordeel uitspreekt is er echter meestal niet bij voor de onfortuinlijken.

Trouwens, zo uitzonderlijk wijs was Salomons oordeel niet. Volgens Bertus Aafjes in het verhaal ‘Overvloed is even erg als gebrek’ uit de bundel ‘De rechter onder de magnolia’ loste de Japanse rechter Oōka dit al eens eerder door Salomon opgeloste probleem op een alternatieve, inventieve manier op.

En dat is pas echt wijs: wanneer jijzelf en alle betrokkenen reeds een voor de hand liggende oplossing kennen er toch in slagen om een nieuwe, minstens even bevredigende te bedenken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s